söndag 16 maj 2010

Casa Camper - avskalad kvalitet mitt i Berlin

Casa Camper i Berlin
Av: Christofer B

Det spanska företaget Camper designar och säljer skor och har så gjort sedan mitten på sjuttiotalet. Design och funktion och att erbjuda produkter som är lite annorlunda är centrala delar i Campers filosofi. Det här är tankar som också genomsyrar Campers nya, kanske något oväntade, satsning på hotell. Hur vanligt är det egentligen att ett skoföretag också startar en hotellkedja?

Camper har i alla fall idag två hotell – ett i Barcelona och ett i Berlin. Hotellet i Berlin ligger i några av stadens just nu mest populära kvarter vad gäller kultur som shopping– Mitte. Det är på Casa Camper Berlin som vi checkar in en lördagseftermiddag för en kortweekend i den tyska huvudstaden.

Det är extremt lungt på hotellet. Hade det inte varit för den danske gästen som checkar in precis före oss så hade jag trott att vi de enda gästerna på hotellet. Även fast vi under vistelsen ser en del andra gäster, framförallt under frukosten, består känslan av att vi är ganska ensamma. Det är en lite sömnig stämning, men det känns också exklusivt. Incheckningen går smidigt och vi förses med en liten manual, samt varsin nyckel i band vilken ger oss tillträde till rummet, loungen, samt relaxavdelningen.

Casa Camper skulle kunna kategoriseras som ett design eller boutiquehotell. Som skandinav känner man sig genast hemma i den strama och avskalade designen. Det är inget överdåd av lyx, utan snarare funktionellt, genomarbetat och med materialval och möblemang i hög klass. Färgsättningen av hotellt är genomgående i olika gråa nyanser, samt rött och svart. Alla skyltar är på spanska och engelska samt nästan övertydliga. Funktionen och tanken bakom designen är framträdande. Det handlar inte om design bara för utseendets skull.

Hotellet har sju våningar och 51 rum så det är ett förhållandevis litet hotell. På översta våningen ligger en lounge där man serverar frukost och tilltugg 24h om dygnet. Där finns även ett litet businesscenter med internetkopplade iMac-datorer och en skrivare, samt en självservicebar – eller Bodega som det heter på Casa Camper-språk.

Frukostbuffén
Frukost och tilltugg ingår i rumspriset, bar kostar extra. Loungen blir under vistelsen vår absoluta favoritplats tack vare enkelheten att när som helst kunna gå och hämta sig vällagade smårätter, fruktsallad, en cappuchino eller vad man nu är sugen på. Frukosten i loungen är också mycket bra. Färskpressad juice, högkvalitativt kaffe och en kock som slänger ihop en omelett, lite bacon eller just den typ av ägg du är sugen på. Personalen är lågmäld men uppmärksam, bryr sig om dig när du behöver hjälp, men är aldrig påträngande.

Standardrum med kingsize-säng
Standardrummen på Casa Camper upplever jag initialt som små. Man kommer direkt in i sovrumsdelen där det finns en fåtölj med bord, en dubbelsäng (finns även rum med två queens), en vägg med en lång rad av hängare och en 32” platt-TV. Rummet övergår direkt i badrumsdelen som har utsikt med panoramafönster mot gatan. Duschen ligger bakom en glasvägg också den med utsikt mot gatan. Badrummet har en mycket funktionell och bra design med långbänk, integrerat handfat och en fantastisk Axor takdusch från Hansgrohe. Trots rummens relativt begränsade storlek störs jag inte nämnvärt av det under de två nätter vi bor på hotellet. Det räcker för våra behov. Hade jag bott där i tjänsten under fler nätter had jag nog antagligen saknat en ordentlig arbetsplats. Nu skulle det kännas mer naturligt att gå upp till loungen för arbete, vilket jag också ser andra gäster göra. Det enda som jag inte riktigt gillar med rummet är sängen. Själva sängen känns ok, men tack vare en allför stor kudde i syntet har jag svårt att hitta ett riktigt bekvämt sätt att ligga och jag upplever sängen som lite för kort.

Badrum - yttre del
En av hotellets stora styrkor är läget. Casa Camper ligger på nära gångavstånd från den bästa shoppingen i populära Mitte, med massor av populära barer, restauranger och kultur inpå knuten. Är man ute efter mer klassiska turistmål så är det också mycket nära till det mesta. Tunnebanestationen Weinmeisterstrasse ligger i princip direkt utanför dörren och cyklar kan hyras å hotellet för 20 euro per dag.

Manöverpanel för duschen
I hotellets bottenvåning finns en bastu, ett litet gym med 3-4 maskiner och ett rum för relax. Vi testar dock inte gymmet under den tid vi är där.

Överallt på hotellet finns intenet via wifi och det ingår i rumspriset.

Kan man då säga att hotellet har en själ? Ja, ja skulle nog vilja hävda det. Även fast hotellet bygger på ett koncept och är medvetet designat enligt en viss modell så är det så pass småskaligt att man ändå upplever det som ärligt. Hotellet är inte speciellt billigt om man jämför andra hotell i Berlin, men jag upplever det ändå som extremt prisvärt för den helhet som vi får. Jämför jag med rumspriser i städer som London, eller New York känns det som ett fynd.

Omdöme

Hotellsjäl: 4 - Det känns som ett väldigt medvetet koncept, som marketing, men tack vare småskaligheten är det ok. Det finns en grundtanke och den är mycket väl genomförd.

Service: 4 - Servicen är som den ska vara. Lågmäld inte påträngande, men personalen finns där när man behöver den. Jag gillar särskild Casa Campers egen variant på turndown service. De ställer fram dina för vistelsen egna tofflor vi sidan av sängen.

Atmosfär: 4 - Det känns som en kombination av designhotell och IKEA. Men man känner sig snabbt som hemma, särskilt i loungen

Sängar: 3 - Sängarna är inte helt i min smak. Något hårda och ojämna och syntetkuddarna är för stora

Badrum: 5 - Badrummet som delvis går i ett med sovrummet är helt i min smak. Gott om utrymme, fönster med utsikt över staden och en fantastisk takdusch från Axor/Hansgrohe.

Läge: 5 - Hotellet ligger precis där du vill vara just nu i Berlin.

Frukost och restaurang: 5 - Tentempié lounge är antagligen det bästa med hotellet. 24h tillgång till förfriskningar och tilltugg. Det mesta som en del i rumspriset. Frukosten serveras också här och den är inte överdådig, men allt du behöver finns där. Gott kaffe, färsk frukt, färskpressad juice och en kock som lagar äggen på det sätt som du föredrar

Betyg
30 poäng av 35 möjliga

Karta
Google maps

Webbsajt
Casa Camper Berlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar