torsdag 25 mars 2010

Sigtuna Stads Hotell - lite för perfekt?

Sigtuna Stads Hotell från mälarsidan

Av: Christofer B

Jag har flera gånger tidigare passerat förbi byggnaden och för varje gång blivit mer och mer förälskad i den funktionella stilen från början av 1900-talet. Nu nyligen renoverad till originalskick. Utifrån är hotellet utomordentligt smakfullt. Ljusgrå putsad fasad med mörkgröna snickerier. Rent, inga krusiduller, funktionellt. Men samtidigt så oerhört vackert. Kronan på verket är det röda neonskylten ovanför huvudingången.

Receptionen och lobbyn
Det som omedelbart slår mig när jag för första gången kliver in i lobbyn är hur litet hotellet är. Receptionen är liten men välkomnande. Ingen traditionell receptionsdisk, istället ett skrivbord med två Fritz Hansen sjuan besöksstolar. Personalen är artig, men aningen kylig som ofta vanligt i Sverige. Ingen som gör sig till i onödan här inte.

Vi är här för att ha konferens i ett dygn, från lunch till lunch med övernattning. Det är sen höst.

Matsalen på glasverandan
Vi inleder med lunch och det här blir början till den bästa delen av vistelsen. Den kulinariska delen. Maten är inte bara bra, den är mycket bra. Vi äter i den klassiskt inredda matsalen, en glasveranda med utsikt mot Mälaren som vid den här tiden på året är jämngrå och otämjd. En fantastisk miljö som ställer krav på köket. Maten är inte överraskande. Vi äter rätter med traditionella svenska smaker, men dessa är utförda till perfektion. Och just detta passar faktiskt utmärkt till miljön. Kvaliteten håller i sig under middagen och lunchen dagen efter. Vinlistan är lång och av mycket hög kvalitet. Brödet får högst betyg. Hembakt och gudomligt. Frukosten är också den mycket bra. En relativt liten buffét, men ett gott urval av småvarmt, kallskuret, fisk och färsk frukt. Naturligtvis olika varianter på flingor för de som vill ha. Ägg i olika varianter. Inget överdådigt, men det som finns är av god kvalitet.

I den lilla lobbyn ligger också baren. Inte direkt lämpad men man tar med fördel med sig ett glas champagne och slår sig ner i salongen intill. Salongen är inredd med generösa soffgrupper i grå toner. Bekvämt, nytt fräscht, men på gränsen till tråkigt. Jag får känslan av att sitta i en soffgrupp i något av de dyrare och mer klassiskt designinriktade möbelvaruhusen.

Och just den känslan återfinner sig titt som tätt under vistelsen. Genomgående känns hotellet fräscht och nytt. Samtliga material, färger, möbler och inredningsdetaljer är smakfulla och påkostade. Många möbelklassiker känns igen. Jag noterar blan annat klassiska nordiska möbler från Fritz Hansen, kobratelefoner på rummen, elektronik och TV-apparater från Bang & Olufsen. Exklusivt, smakfullt, men också lite stelt och kalt. Den personliga känslan infinner sig inte riktigt.

Rummen är funktionella och ganska spartanska. Den höga kvalitén på möbler och inredning återkommer även här. Inget överdåd, bara det nödvändigaste. Jag bor i ett av rummen som har vy över Mälaren. En definitiv rekommendation om du planerar att bo här. Det är otroligt vackert året om. Sängarna är bra men något mindre än min preferens.

Dushrummet är renoverat old style
Dushrummet är en historia för sig. Det är otroligt litet, men har hög charmnivå. Skön väggdush med högt tryck och en gammaldags klosett med vattencistern på väggen och spolhantag i kedja. Jag gillar den senare skarpt. Särskilt det nya grova kopparröret som förbinder själva stolen med cisternen. Ju äldre det blir desto snyggare kommer det att bli.

Är då Sigtuna Stats Hotell ett hotell med själ? Mitt svar är ja och nej. Tack vare hotellets tradition och viljan från ägarna att bevara och återskapa det klassiska har man skapat goda förutsättningar för att även bevara själen. Men ibland har man tagit det ett steg för långt. Det blir helt enkelt för genomtänkt ibland. Det känns inte personligt. Personalen är korrekt men inte engagerad. Stilen är designad, lågmäld, av hög kvalitet, men den gör mig inte överraskad. Trots detta är helhetsintrycket mycket postitivt. Jag åker gärna till Sigtuna Stads Hotell igen.

Omdöme

Hotellsjäl: 4 - Alla beståndsdelarna finns där, men ambitionen ärblir lite för stor. Resultatet är aningen opersonligt.

Service: 3 - Ok men kylig och opersonlig. Personalen bryr sig inte om mig som individ.

Atmosfär: 5 - Hotellet är en klassiker. Litet och gemytligt. Läget vid Mälaren är den största tillgången.

Sängar: 3 - Ok, men inget jag kommer ihåg.

Badrum: 3 - Egentligen alldeles för små men med stor charm.

Läge: 4 - Fantastiskt läge med Mälaren utanför med sjöutsikt från restaurangverandan och flera rum. På andra sidan ligger affärsgatan i genomgemytliga Sigtuna.

Frukost och restaurang: 4 - Restaurangen håller mycket hög kvalitet.Serverar svenska klassiska smaker med höga ambitioner. Vinlistan är lång och även den ambitiös. Frukosten är bra men liten.

Betyg
26 poäng av 35 möjliga

Karta
Google maps

Webbsajt
http://www.sigtunastadshotell.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar